9. 5. 2020

Mám radost, když lidem chutná, říká kuchař reprezentace Juriga

Vstává, když ostatní členové české reprezentace ještě spí. A spát chodí pozdě večer. Kuchař národního týmu Rudolf Juriga je zodpovědný za veškeré stravování od snídaně až po druhou večeři. „Mám radost, když lidem chutná,“ říká.

Než začneme mluvit o fotbale, nepodělíte se o nějaký jednoduchý recept, který si lidé můžou udělat doma?

Ještě pořád je chřestová sezona. Bílý chřest se musí vařit v osolené i oslazené vodě, aby se zbavil hořké chuti. Zároveň se nesmí uvařit moc, protože potom je moc měkký a špatně se krájí. Prostě na skus, al dente. Pak už jen přelít máslem, podávat s novými bramborami a holandskou omáčkou. A kdo chce, může k tomu podávat třeba i maso, ale není to nutné. Chřest jde teď snadno koupit, tak bych lidem doporučil, ať ho zkusí.

V reprezentaci jste zažil trenéry Pavla Vrbu, Karla Jarolíma i současného Jaroslava Šilhavého. Liší se nějak přístupem k stravování?

Každý trenér je trochu jiný, ale nic přehnaného. Na jídelníčku se vždycky domluvím s doktorem Petrem Krejčím. Kluci pak mají na výběr ze tří hlavních jídel a k tomu různé saláty, předkrmy, přílohy… Každý si vybere, co mu chutná a co mu vyhovuje.

Vaříte striktně zdravě a dietně?

Každý hráč, tím spíš v reprezentaci, je profesionál, který by měl vědět, co si může dovolit, co mu vyhovuje a na co je zvyklý. Takže musíme připravit dostatečně širokou nabídku, aby byl každý spokojený. V týmu nejsou jen hráči, ale i členové realizačního týmu. A ti nemusí jíst každý den ryby nebo bílé maso. To znamená, že občas udělám třeba i nějakou omáčku, ale to si hráči samozřejmě neberou.

O co všechno se na srazech reprezentace staráte?

O kompletní stravování. Od snídaně až po lehkou druhou večeři. V běžný tréninkový den je to šest jídel.

Takže váš denní program vypadá jak?

Vstávám brzy, aby ráno byla snídaně včas připravená. A z kuchyně se dostanu třeba v devět nebo v deset hodin večer, protože děláme i lehčí druhou večeři. Nejvíc práce je samozřejmě s obědem a večeří, ale musíme myslet třeba i na svačiny.

Co je nejoblíbenější jídlo?

Kluci mají rádi různé kuřecí směsi, těstoviny a steaky, které kombinují se saláty.

Kdo jí nejvíc?

Hráči jedí dost, ale dietně, takže hlavně saláty a podobně. Je to logické, protože při sportovním výkonu tu energii spotřebují, tak ani nemůžou jíst málo nebo špatně. Jídlo je pro ně základ. No a z realizačního týmu nejvíc chutná kondičnímu trenérovi Pavlu Čvančarovi a videotechnikovi Luďku Bernátovi. Mám radost, když mi jídlo pochválí.

Chválí hodně?

Pro každého kuchaře je pocta, když jsou lidé spokojení. Samozřejmě mě těší, když hráčům i členům realizačního týmu chutná.

Na druhou stranu se nedá zavděčit vždycky všem. V týmu je přes čtyřicet lidí a každý má jiné chutě.

Ale myslím, že většina je spokojená a žádné velké problémy jsme nikdy řešit nemuseli. Kdyby bylo něco špatně, hned by mi to řekli.

Říkají si hráči, co by si rádi dali?

Spíš se jich ptám já, na co by měli chuť, a pak se jim snažím v rámci možností vyhovět.

Létáte i na zahraniční zápasy, aby bylo všechno v pořádku. Kde to byla největší bojovka?

Létám vždycky den dopředu, abych se ujistil, že je všechno v pořádku. A když tým dorazí na místo, je už jídlo připravené.

A kde jsme museli trošku improvizovat? Třeba loni v Kosovu jsem měl objednané jehněčí kotlety, ale donesli mi dvě celá jehňata. Holt tam jsou takhle zvyklí, tak jsem místo kotlet udělal něco jiného. No, a legrace byla třeba na turnaji v Číně…

Povídejte.

V kuchyni jsme si pomáhali s kuchařem velšské reprezentace. My měli něco, oni měli něco… Protože místní kuchaři byli zvyklí na něco jiného než u nás. A taky tam byla docela těžká domluva, protože nikdo nemluvil anglicky ani německy.

A v kuchyni byl čtyřiadvacet hodin denně hygienik, který odebíral vzorky všech jídel. Jasně, jsou zvyklí na úplně něco jiného, na jinou kulturu i jídlo, tak s tím musíme počítat a musíme se s tím vypořádat. Proto taky cestuju všude s týmem – aby tým dostal to, na co je zvyklý.

Mimochodem, už jste se chystal na červnové EURO, které nakonec kvůli koronaviru bude až za rok?

S českou reprezentací už jsem byl na EURO 2016, takže mám nějakou představu. S panem doktorem Petrem Krejčím a s místními hotely všechno zkonzultujeme a určitě bude všechno v pořádku. Už se na příští rok na EURO těším.